Til hovedinnhold

Nav-reformen: Vi trenger kommunen for å lykkes

Trond Finstad, medlem i arbeidstutvalget og leder for yrkesseksjon kontor og administrasjon i Fagforbundet

Trond Finstad, medlem i arbeidstutvalget og leder for yrkesseksjon kontor og administrasjon i Fagforbundet (Foto: Henriette Sandvik/Fagforbundet)

Under årets lokalsamfunnskonferanse ble yrkesseksjonsleder Trond Finstad spurt om han kunne dele sine tanker om Nav-reformen og hvorvidt vi har lykkes. Trond svarte at vi trenger kommunen for å lykkes og satte med det fokus på hva nettopp kommunen trenger for å lykkes. Her får du kortversjonen av hans innlegg.

13.01.2025
Sist oppdatert: 13.01.2025

Nav-reformen, da den ble iverksatt i 2006, representerte en av de mest ambisiøse og transformative endringene i norsk velferdshistorie. Ved å slå sammen Trygdeetaten, Aetat og den kommunale sosialtjenesten, skulle det nå skapes en mer helhetlig og brukervennlig arbeids- og velferdsforvaltning. Nav-reformen slik den var tenkt, er på mange måter et symbol på Norges forpliktelse til sosial inkludering, økonomisk trygghet og aktiv deltakelse i samfunnet. Den viser hvordan samarbeid og nytenkning kan føre til en mer rettferdig og bærekraftig fremtid for alle.

Hovedmålet var å gi alle innbyggere bedre tilgang til nødvendige tjenester, raskere saksbehandling og mer effektiv oppfølging. Innbyggerne skulle nå få «en dør inn» til alle tjenestene.

Og nå, nesten 20 år senere, stiller vi oss spørsmålet; har vi lykkes?

I Norge har vi en generell lav arbeidsledighet, og det har vi hatt i lengre tid. Den norske velferden står fortsatt sterkt, men fremover må vi ta grep for å sikre en stødig velferdsstat også for generasjonene som kommer.

Ved å samle statlige og kommunale tjenester på ett sted, skulle Nav tilby et mer helhetlig og sømløst tjenestetilbud. Partnerskapet ville gjøre det mulig å utnytte både statlige og kommunale ressurser mer effektivt, og dette skulle sikre bedre tjenester og raskere hjelp for innbyggerne.

Vi i Fagforbundet mener kommunens rolle i partnerskapet i Nav er avgjørende for å sikre dette helhetlige og tilgjengelige tjenestetilbudet for innbyggerne. Kommunen har ansvar for å tilby sosiale tjenester og veiledning ved Nav-kontoret, som inkluderer økonomisk sosialhjelp, kvalifiseringsprogrammet, opplysning, råd og veiledning, samt midlertidig botilbud. Kommunene har stor grad av selvstyre og kan derfor tilpasse tjenestene etter lokale behov og utfordringer. Dette sikrer at tjenestene er relevante og dermed mer effektive for innbyggerne i den enkelte kommune.

For at Nav skal nå sitt fulle potensial må tillit gis til de som møter innbyggerne i førstelinje. De ansatte ved Nav-kontorene må få rom til å møte enkeltmenneskene i sin kommune, og til å utføre sitt virke uten for mye tid tapt til systemer.

Resultatet av sammenslåingen er en mer kompleks administrasjon samtidig som oppgavedelingen mellom stat og kommune har ført til flere systemer som opererer parallelt og som skaper utfordringer for de ansatte. Teknologien som tas i bruk i Nav gir både muligheter og nye utfordringer - her må vi sikre nok ressurser i form av nok ansatte, og god opplæring og oppfølging av de ansatte. 

Kommunen kjenner lokalsamfunnet best, og det er derfor avgjørende at nettopp kommunen får og tar sin plass i partnerskapet.

Trond Finstad 

Medlem av Fagforbundets arbeidsutvalg, og yrkesseksjonsleder kontor og administrasjon 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?