Hvordan få En bra dag på jobb
Stami har utviklet HMS-verktøyet En bra dag på jobb, tilpasset frisørbransjen. Frisørenes Fagforening har tatt en prat med Sjakk Matt AS i Trondheim, som har veldig gode erfaringer med dette verktøyet!
20.01.2025
Sist oppdatert: 20.01.2025
Vi har allerede skrevet om selve verktøyet En bra dag på jobb tidligere, men lurt på hvordan det å delta i utviklingen av En bra dag på jobb har påvirket arbeidsmiljøet hos Sjakk Matt AS, og om de fortsatt benytter seg av det de lærte i denne prosessen. Vi har derfor tatt en prat med både tillitsvalgt Marianne Brodahl Prestmo og den ene av arbeidsgiverne hos Sjakk Matt, Heidi Kvarnes Olsen.
Hvordan ble dere først involvert i arbeidet med å utvikle En bra dag på jobb for frisørbransjen?
Vi ble først involvert i dette arbeidet gjennom et samarbeid med NAV. I 2016 fikk vi Idébankens IA-blomst for vårt arbeid for lavt sykefravær og vår innsats innen inkludering i arbeidslivet. Dette er en anerkjennelse som gis til arbeidsplasser som gjør en ekstra innsats for å fremme et godt arbeidsmiljø og redusere sykefravær.
Gjennom vår IA-rådgiver, Jacqueline Sarab Kaldani ved NAV Arbeidslivssenter Trøndelag, kom vi i kontakt med STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt). Det var via dette samarbeidet at vi ble introdusert for En bra dag på jobb, og fikk mulighet til å være en del av utviklingen av verktøyet for bransjen. Dette initiativet har vært en viktig del av vårt arbeid med å fremme bedre arbeidsforhold og helse i salongen.
Var tillitsvalgt, verneombud og de øvrige ansatte involvert helt fra starten?
Ja, tillitsvalgte, verneombud og de øvrige ansatte ble alle involvert helt fra starten. Ledelsen hadde samtaler med de ansatte om initiativet En bra dag på jobb, og det var en positiv stemning rundt tiltaket, da alle så på det som både bra og viktig.
Ble det noen aha-opplevelser underveis, og i så fall hva?
Nei, ingen spesifikke, for vi var allerede godt i gang med arbeidet før tiltaket ble igangsatt. Prosessen bygde på eksisterende innsikt og erfaringer, så det var ikke så mye nytt eller uventet. Arbeidet gikk mer ut på å videreføre og forsterke allerede etablerte rutiner og tilnærminger.
Hva slags positive erfaringer har dere tatt med dere fra En bra dag på jobb, og bruker dere fortsatt hva dere lærte aktivt i arbeidshverdagen på salongen?
Vi har et økt fokus på våt-arbeid og riktig hanskebruk, det er en positiv erfaring vi har tatt med oss fra En bra dag på jobb. Dette har bidratt til bedre arbeidsrutiner og økt bevissthet rundt hygiene og sikkerhet på arbeidsplassen. Vi har fortsatt å bruke de rutinene vi lærte oss, og det har blitt en naturlig del av arbeidshverdagen på salongen. Å prioritere slike tiltak har ikke bare forbedret arbeidsmiljøet, men også bidratt til å skape tryggere og mer effektive arbeidsprosesser.
Hva har dere oppnådd ved å ha et slikt fokus på HMS og hvordan skape et godt arbeidsmiljø? Hva slags positive utslag har det gitt? Har dere f.eks sett et lavere sykefravær, mindre gjennomtrekk av ansatte, høyere produktivitet?
Vi har oppnådd flere positive resultater, selv om vi allerede hadde lavt sykefravær før vi startet med En bra dag på jobb. Et av de største gjennombruddene har vært det økte fokuset på samarbeid og teamarbeid. Vi har virkelig fått innarbeidet tanken om at «teamwork makes the dream work»! Dette har styrket både samholdet og arbeidsmoralen blant oss. Det har gjort arbeidshverdagen mer positiv og effektiv for alle.
En annen gevinst er at vi har fått et felles mål om å ha det gøy på jobb! Når alle føler at de er en del av et støttende og positivt arbeidsmiljø, øker både motivasjon og trivsel, noe som igjen kan ha en positiv effekt på produktiviteten. Dette har ikke bare skapt en bedre arbeidshverdag hos oss, men det har også hjulpet oss med å bygge en sterkere, mer stabil arbeidsstyrke, der ansatte ønsker å bli værende.
Alt er ikke alltid problemfritt, vi har våre utfordringer og uenigheter, men vi tar tak i dem så raskt som mulig, før de får vokse seg store. Vi ser på dette som en viktig del av forholdet mellom ledelse og ansatte – å handtere konflikter og problemer tidlig er avgjørende for å opprettholde et godt samarbeid og et sunt arbeidsmiljø.
Alt i alt har det fokuset vi har hatt på HMS og arbeidsmiljø utgjort en tydelig forskjell i hvordan vi jobber sammen, hvordan vi tar vare på hverandre, og hvordan vi klarer å beholde ansatte over tid. Dette har i sin tur ført til et sunnere og mer produktivt arbeidsmiljø.
Hvor viktig mener dere samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgt og verneombud har vært for å komme dit dere er i dag? Har måten dere samarbeider på endret seg underveis?
Det har vært helt avgjørende for å komme dit vi er i dag! Det er viktig at vi er enige om hvordan vi skal nå målene våre, og at målene er realistiske og oppnåelige. Denne enigheten skaper et solid fundament for videre arbeid, og gjør at vi alle kan trekke i samme retning.
En annen viktig faktor har vært den lave takhøyden for å ta opp ting. Vi har et åpent og ærlig arbeidsmiljø der det er lov å være uenige, og der alle føler at deres meninger blir hørt og tatt på alvor. Dette har skapt en trygghet blant de ansatte, og en kultur hvor utfordringer kan tas opp og løses før de vokser og blir store.
Samarbeidet har utviklet seg i løpet av prosessen, og vi har fått mer strukturerte og regelmessige møter – både med hver enkelt ansatt, og i gruppe. Dette gir oss muligheten til å diskutere daglige utfordringer, komme med tilbakemeldinger og finne løsninger sammen. De jevnlige møtene, hvor vi tar opp stort og smått, har vært med å styrke relasjonene mellom ledelsen, tillitsvalgt og verneombud, og gjør det lettere å opprettholde et godt arbeidsmiljø over tid.
En bra dag på jobb er så langt utviklet for 27 forskjellige bransjer, frisør var en av de første STAMI utviklet dette verktøyet for. Har dere noen tanker om hvorfor?
Fordi frisørbransjen er en av flere bransjer med høy belastning på både skjelett og muskler, samt psykiske påkjenninger. Arbeidet i frisørsalonger innebærer jo ofte repetitivt arbeid i statiske posisjoner, noe som kan føre til slitasje på kroppen, spesielt i rygg, nakke og skuldre. I tillegg er frisørbransjen kvinnedominert, og kvinner kan ha spesifikke behov i forhold til arbeidsutstyr og arbeidsstillinger som kanskje ikke er tilpasset deres kroppsstørrelse og fysiologi.
Et konkret eksempel på dette er kundestolene som brukes i frisørsalonger. Mange av disse stolene er ikke justerbare nok til å imøtekomme ulike kroppstyper, spesielt ikke for kortere personer. Når stolene ikke kan senkes tilstrekkelig, må frisøren st med høyere skuldre, noe som kan føre til muskelbelastning og ubehag over tid. Dette er et typisk eksempel på hvordan arbeidsutstyret i bransjen ikke alltid er tilpasset de fysiske behovene til de som bruker det, og hvorfor det er viktig å sette fokus på ergonomi og tilpasning.
Derfor har En bra dag på jobb vært spesielt relevant for frisørbransjen, da verktøyet bidrar til å identifisere og adressere slike utfordringer, samtidig som det fremmer bedre arbeidsrutiner og en sunnere arbeidshverdag.
Vil dere anbefale andre salonger å ta i bruk En bra dag på jobb, og kan dere si noe om hvorfor fokus på et godt arbeidsmiljø er så viktig for vår bransje?
Absolutt! Et godt samarbeid mellom ledelse og ansatte, der alle er involvert i arbeidet med arbeidsmiljøet, gjør prosessen mye lettere og mer effektiv. Å jobbe systematisk med et sunt arbeidsmiljø har store fordeler for både trivsel og produktivitet.
Fokus på et godt arbeidsmiljø er spesielt viktig i vår bransje fordi arbeidet ofte er fysisk krevende og kan føre til belastninger på kroppen. Når ansatte trives på jobb, både fysisk og psykisk, er de mer motiverte, mindre stresset og har bedre helse, noe som også øker kvaliteten på arbeidet de leverer.
I tillegg har arbeidsmiljøet stor betydning for rekruttering og å beholde dyktige ansatte. Mange jobbsøkere, spesielt de som er under utdanning, har tidligere erfaringer med arbeidsplasser der de ikke følte seg sett eller verdsatt. Derfor er det viktig at salonger skaper inkluderende og støttende miljøer, hvor de ansatte føler seg trygge, verdsatte og respekterte. Dette er med på å sikre at de blir værende i jobben, og bidrar til en positiv utvikling for både de ansatte og salongen som helhet. Et godt arbeidsmiljø er altså ikke bare viktig for trivsel, men også for å bygge et sterkt og stabilt team.
Til slutt vil vi tilføye en interresant observasjon vi har gjort oss: noen av dem som har sluttet eller har byttet til arbeidsplasser med andre goder, har ønsket å komme tilbake til oss etter kort tid. Dette tyder på at de setter pris på arbeidsmiljøet og forholdene vi tilbyr, og ser at de har hatt det bedre på vår arbeidsplass enn de trodde. Dette kan være et viktig tegn på at et godt arbeidsmiljø faktisk er en viktig faktor for at ansatte blir værende, og at det er et konkurransefortrinn i en bransje med høy turnover!
Frisører skårer høyt på jobbtilfredshet
Vi måtte selvsagt også snakke med STAMI om En bra dag på jobb, og før vi har fått stilt et eneste spørsmål så sier Sara Skilbred Fjeld, kommunikasjonsrådgiver hos Stami, følgende:
Frisører skårer faktisk høyest på jobbtilfredshet: Det er altså den yrkesgruppen som trives aller best på jobb! Samtidig har de et arbeidsmiljø preget at mange faktorer som kan påvirke helsen, som f.eks. gjentakende hånd/armbevegelser, arbeid over skulderhøyde, innånding av kjemikalier, vått arbeid og høye emosjonelle krav. Det vil si at høy grad av trivsel på jobb ikke er ensbetydende med et godt arbeidsmiljø.
Hvis vi husker riktig, så var frisørbransjen en av de første bransjene Stami utviklet en Bra dag på jobb for. Hvorfor var vi så "langt fremme i køa?"
Partene i arbeidslivet bestemte det basert på bransjer som har kjente risikofaktorer. Fire bransjer ble valgt ut til piloten av En bra dag på jobb (frisør, barnehage, sykehjem og næringsmiddelindustrien).
Hva mener STAMI er de største arbeidsmiljøutfordringene i frisørbransjen?
Vi vet ganske mye om norsk arbeidsliv gjennom Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og -helse (NOA), som er en avdeling på STAMI. De samler inn og analyserer statistikk om tilstanden i norsk arbeidsliv helt ned på bransje- og yrkesnivå. Det er denne kunnskapen vi baserer mye av innholdet i ‘En bra dag på jobb’ på. En viktig datakilde er SSB sin levekårsundersøkelse (LKU), som gjennomføres hvert 3. år. De fem utfordringene som peker seg ut i frisørbransjen, er:
- Arbeid med vann og kjemikalier
- Høye emosjonelle krav
- Stående arbeid
- Ugunstige armbevegelser
- Vanskelig å påvirke arbeidet (for eksempel når det gjelder større variasjon i arbeidsoppgaver og en arbeidstid tilpasset sin livssituasjon)
Vi kan ikke se bort i fra at frisøryrket kan være både fysisk og mentalt krevende, og vi ser at bransjen fortsatt topper eller ligger nær toppen av tabeller for en rekke helseplager som hudlidelser, muskel- og skjelettsmerter og angst/depresjon. Mye av dette er relatert til arbeidet. Hvor mye av dette kunne endret seg dersom flere arbeidsgivere og ansatte hadde hatt et aktivt fokus på arbeidsmiljøet i salongen?
1/3 av sykefraværet er knyttet til forhold ved arbeidsmiljøet. Mer nøyaktig rapporterte 38% i Levekårsundersøkelsen 2022 at de i løpet av de siste tolv månedene hadde hatt sykefravær som varte lenger enn to uker og som de sa at helt eller delvis skyldtes helseproblemer forårsaket av jobben. Muskel- og skjelettplager og psykiske lidelser utgjør godt over halvparten av det legemeldte sykefraværet. Samtidig viser studier at om lag 25 prosent av alle sykefraværstilfeller i løpet av et år kan tilskrives mekaniske arbeidsmiljøfaktorer og arbeidsplassen. I tillegg kan om lag 15 prosent tilskrives psykososiale forhold på jobben. Det betyr at det er et stort forebyggingspotensial! Hvis vi hadde levd i en perfekt verden der alle arbeidsplasser hadde rettet innsatsen mot de utfordringene vi vet har betydning for arbeidsmiljøet, så kunne vi forebygget 1/3 av sykefraværet.
Hva tenker STAMI vil være den største gevinsten ved et økt fokus på arbeidsmiljø i frisørsalongene?
Et godt arbeidsmiljø er bra for alle. Ansatte som har det bra er friskere, mer motiverte, gjør en bedre jobb og er mindre syke. Det kommer arbeidsplassen som helhet til gode. Når flere klarer å stå i jobben sin lenger og færre blir syke av jobben, så bidrar vi dessuten til å opprettholde velferdsstaten, også i fremtiden. I en større sammenheng er gode arbeidsmiljøer altså både bra for den enkelte, arbeidsplassen og samfunnet.
Vår erfaring er at HMS-arbeid fortsatt er noe nedprioritert i bransjen (men vi satser på at flere verneombud i bransjen snart vil føre til forbedringer). Vi får ofte tilbakemeldinger fra medlemmer om at det ikke er tid til sånt, eller at arbeidsgiver er lite villig til å bruke penger på forebyggende tiltak. Hva vil du si til dem som mener at de ikke har tid eller råd til å tenke på HMS-tiltak i en travel salong-hverdag?
Hvis man ikke sørger for et godt arbeidsmiljø, risikerer man at ansatte får skader og blir syke, noe som på sikt kan koste langt mer enn det HMS-arbeid gjør. Dårlig arbeidsmiljø bidrar til at man taper flinke folk som gjerne skulle jobbet som frisør lenger. En viktig påminnelse er at alle vinner på å ha et godt arbeidsmiljø: arbeidstakere, arbeidsgivere og arbeidsplassen. Den største utfordringen for å komme i gang er ofte at man er usikker på hvor man skal starte. For å gjøre det enkelt å jobbe med å styrke arbeidsmiljøet, har vi utviklet verktøyet ‘En bra dag på jobb’. Det finnes for frisørbransjen og hjelper salonger med å finne ut
- hva som er viktige utfordringer å ta tak i hos dem
- passende løsninger og tiltak.
Verktøyet er fleksibelt. Bruk gjerne allerede eksisterende møter til å gjennomføre det, som personalmøter, HMS-møter eller lignende.
Sjekk ut En bra dag på jobb her: En bra dag på jobb - Verktøy for å bedre arbeidsmiljø blant frisører