Til hovedinnhold

LO-skolen: – Trist at ikke Fagforbundet sender flere deltakere

BESTÅTT LO-SKOLEN: Oscar Aaslund Hovin har nettopp bestått LO-skolen, og synes det er trist at Fagforbundet ikke sender flere tillitsvalgte dit.

BESTÅTT LO-SKOLEN: Oscar Aaslund Hovin har nettopp bestått LO-skolen, og synes det er trist at Fagforbundet ikke sender flere tillitsvalgte dit. (Foto: Martine Grymyr)

Den er toppskoleringa for tillitsvalgte i Norge, og Oscar Aaslund Hovin har nettopp fullført. Nå vil han ha flere fra Fagforbundet inn i LO-skolen.

21.01.2025 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 21.01.2025

Han har så vidt tatt fatt på 30-åra, men Oscar Aaslund Hovin har allerede skapt seg en imponerende CV som tillitsvalgt i Fagforbundet. I bunnen er han helsefagarbeider, og i tillegg er han nestleder i Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet Trondheim, sitter i yrkesseksjonsstyret i Fagforbundet Trøndelag, han er leder av den nasjonale faggruppen for helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere, og ikke minst har han de siste sju åra vært spaltist i Fagbladet. 

Men krona på verket er LO-nåla han fikk etter å ha bestått elleve uker med toppskolering i LO-skolen.

Få plasser

– Det er et trangt nåløye for å komme inn på skolen, siden det er rundt 20 personer som fullfører hvert år, forteller Hovin.
 
Han utdyper:
 
– LO-skolen består av fem moduler som skal gi en helhet og utdanne morgendagens tillitsvalgte. Den består av modulene organisasjon, læring, samfunn, solidaritet og arbeidsliv og skal gi et solid grunnlag for videre virke i fagbevegelsen.
 
I Fagforbundet blir tillitsvalgte etter vedtektene prioritert, siden tillitsvalgte etter tariffavtalene prioriteres til toppskoleringen innenfor arbeidsrettslige felt.
 
– Det er mange meninger rundt dette, men personlig forstår jeg vurderinga som ligger til grunn og er glad for at vi som er tillitsvalgte etter vedtektene får mulighet til videre skolering, sier Hovin.

Eneste fra Fagforbundet

LO-skolen samler tillitsvalgte fra alle LO-forbund, og en skulle kanskje tru at Norges største fagforbund stilte med mange – om ikke flest – deltakere. Sånn er det ikke, forteller Hovin.
 
– På en av modulene var jeg eneste deltaker fra Fagforbundet, mens resterende moduler var vi to eller tre. Når man ser andre forbund, som for eksempel Fellesforbundet, har de hatt sju eller åtte deltakere på hver modul. Det er trist at ikke Fagforbundet sender flere deltakere.  
Han peker på at det er nesten 20 000 tillitsvalgte i forbundet, og da burde flere ha fått mulighet til å gå LO-skolen. 

– Det er en enormt god ballast å ha med seg videre. Flere av dem som går LO-skolen ender opp i tunge verv i sine respektive forbund eller i LO. Jeg tenker det er viktig at vi deltar mer på skolering sammen med tillitsvalgte fra andre forbund, siden det gir litt andre perspektiv og helhet, sier trønderen.

God skolering er alt

Uten god skolering er vi ingenting, sier Hovin, og drar fram et gammalt sitat av forbundets nestleder, Odd-Haldgeir Larsen: «Rolls Roycen i ethvert tillitsvalgtsystem er opplæringa.»
 
– Vi har mål om å være det beste forbundet, men det krever også at vi har den beste skoleringa for de tillitsvalgte, som jo er den fremste medlemsfordelen vi har å tilby til de godt over 410.000 medlemmene vi har, forklarer Hovin, og utdyper:
 
– Vi må ha de aller beste tillitsvalgte både etter tariffavtaler og etter vedtekter, men det krever at vi investerer i skolering og tilbyr den beste skoleringa. På den måten, sikrer vi at vi fortsatt er det foretrukne forbundet for våre yrkesgrupper.

Stort å være med på 

Sjøl har han drømt om LO-skolen helt siden han gikk på Fase 2-skolering i 2018. Der ble han råda til å se etter mer skolering innen LO-systemet. 

– Jeg satt på nattevakt i en rolig stund og kom over en annonse til LO-skolen i september 2022. Jeg trodde ikke at jeg ville komme inn, men etter noen uker fikk jeg beskjed om at jeg hadde fått plass. Ønsket som lå bak søknaden var å lære mer og forstå mer av helheten som vi omgir oss med. Jeg ville bli kjent med meg selv som tillitsvalgt, menneske og politiker i forbundet, forteller Hovin.
 
Og ja, på LO-skolen ble han kjent med seg sjøl. 

– LO-skolen har påvirka meg ekstremt mye. Jeg vet ikke om jeg har hatt en periode i livet mitt med like mye utvikling som jeg har hatt gjennom LO-skolen. Den helheten jeg drømte om, har jeg fått lært mer om, og jeg har lært mye om meg sjøl som tillitsvalgt og menneske, sier Hovin begeistra.
 
Nå er han både ydmyk, glad og takknemlig for å ha fått muligheten.
 
– Dette har vært utrolig stort for meg å få være med på, og jeg er enormt ydmyk og glad for at Fagforbundet har hatt tillit til å bruke penger på å gi meg den høyeste tillitsvalgtskoleringa som eksisterer innafor norsk fagbevegelse. 

LO-NÅLA: Denne nåla, med teksten "LO-skolen" får alle tillitsvalgte som består den elleve uker lange skoleringa.
LO-NÅLA: Denne nåla, med teksten "LO-skolen" får alle tillitsvalgte som består den elleve uker lange skoleringa. (Foto: Martine Grymyr)
Stolt gjeng: Oscar Aaslund Hovin (bak t.v.) står sammen med de andre tillitsvalgte i sitt kull på LO-skolen. Foran sitter LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Stolt gjeng: Oscar Aaslund Hovin (bak t.v.) står sammen med de andre tillitsvalgte i sitt kull på LO-skolen. Foran sitter LO-leder Peggy Hessen Følsvik. (Foto: Jan-Erik Østlie / LO Media)

Fakta:

LO-skolen er et videregående opplæringsnivå basert på grunnskolering fra det enkelte forbund. Utdanningen fordyper, forsterker og bygger videre på det tillitsvalgte allerede har tilegnet seg gjennom både skolering og erfaring.

LO-skolen gjenspeiler fagbevegelsens grunnverdier: frihet, solidaritet og likeverd, og er inkluderende og åpen for alle.

Fra 2025 er alle modulene på to uker hver, og tar totalt ti uker. 

LO-skolens fem moduler:

  • Tillitsvalgt
  • Læring 
  • Organisasjon 
  • Samfunn
  • Solidaritet

Ved gjennomføring av alle fem modulene får du tildelt LO-skolenålen.

Les mer om LO-skolen: kurs.lo.no/lo-skolen

 

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?