Sverige: Søkelys på overgangsalderen
Høsten 2022 gikk den svenske kommunen Partille til verks for å få ned sjukefraværet blant kvinnelige medarbeidere mellom 40 og 60 år. Mer spesifikt, den gruppa som oftest har plager i forbindelse med overgangsalderen. Målet var å øke kunnskapen og tilby støtte til den aktuelle gruppa, skriver Partille kommune på sine nettsider.
23.01.2025
av
Martine Grymyr
Sist oppdatert: 23.01.2025
Og nå, halvanna år seinere, kan kommunen vise til både sparte penger og nedgang i sjukefraværet.
Sparer millioner
Kvinnene får tilbud om å delta på forelesninger, personlig rådgivning med spesialsjukepleier, og eventuelt videre hjelp i primærhelsetjenesten. Alle tiltakene blir gjennomført i betalt arbeidstid.
Resultatet er en nedgang i sjukefraværet på ett prosentpoeng, fra 10,5 prosent til 9,5 prosent, for gruppa kvinner 40 til 60 år. Til sammenligning er sjukefraværet blant kvinner utafor målgruppa på 10,4 prosent. I tillegg har kommunen spart drøyt tre millioner kroner.
Lettere å snakke om
Nå vekker satsinga oppmerksomhet i hele Sverige, forteller Kristina Svensson, initiativtaker og leder for kultur- og fritidsforvaltning i Partille kommune.
– De ansatte vet nå mer om overgangsalderen, det snakkes mer om det på arbeidsplassen, og de har lettere for å snakke med sjefen sin om overgangsalderen enn før. Da kan det være lettere å tåle plagene og også vite at man ikke er alene, men at man går gjennom dette sammen, sier hun.