Hvordan står det egentlig til med folkestyret i Norge?
Den nyeste utgaven av Samfunn & økonomi tar for seg hvordan det egentlig står til med folkestyret i Norge. Du kan blant annet lese om lederismen i offentlig sektor, skolenedleggelsene i Lom og hvordan folkestyret trues av krav om kortere behandlingstid.
24.01.2025
av
Fanny Voldnes, redaktør og spesialrådgiver i Kommunekonsult og Fagforbundet.
Sist oppdatert: 24.01.2025
Vi lever i ei tid hvor demokratiske verdier i vestlige land forvitrer. Makt konsentreres rundt sterke kapitalinteresser også i Norge, og antallet direkte folkevalgte i norske kommuner er redusert.
Tre tanker om slaktet av Lom
Tilliten til samfunnssystemet vårt svekkes med saker som skolenedleggelsen i Lom kommune i Innlandet, som er omtalt i tidsskriftet.
I tillegg til mange markedsregler, er også også byråkrati, mange politikere og ledere sterkt påvirket av selve markedslogikken. Her er to artikler om kommunen som er tettest på oss som innbyggere, i tillegg til artikler som viser av verken NAV-reformen eller Helseforetaksreformen har oppnådd målene med reformen.
Lederismen i offentlig sektor
En artikkel om «lederismen» viser hvordan ledere i offentlig sektor er fanget av systemet og fortrenger de mer idealistiske, ydmyke og utforskende lederne. At folkestyret trues av krav om kortere saksbehandlingstid i kommuner i areal og plansaker er beskrevet i artikkelen om fornybardirektivet.
Alt dette skyldes at det er troen på konkurransen som rår i samfunnet - ikke samarbeid. Stordriftsfordeler trumfer alt, med bedriftsøkonomisk begrunnelse, og det ses bort fra at det finnes mange smådriftsfordeler samfunnsøkonomisk sett.
Tillitsvalgt bør kjenne til dette - og at det ikke behøver å være slik.