Til hovedinnhold
Bli medlem

Meny

Min side

Eksponering for sot, røykpartikler og andre forurensninger er en del av hverdagen for både brann­­forebyggere og brann­konstabler. Begge yrkesgrupper er dessverre også ekstra utsatt for kreft på grunn av yrkene sine.

Viser vei: Brannforebyggere på Nedre Romerike brann- og redningsvesen har tatt initiativ til å hindre spredning av forurensning.
Viser vei: Brannforebyggere på Nedre Romerike brann- og redningsvesen har tatt initiativ til å hindre spredning av forurensning.

Fagforbundets tillitsvalgte jobber utrettelig med å sikre at de ansatte har det trygt og godt på jobb. Brannstasjonene er intet unntak. Det er inspirasjon å hente hos Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

De utviklet et system som sikrer at forurensning ikke spres, og de har gode rutiner for å kvitte seg med sot og røykstoffer når de kommer inn etter oppdrag.

Uren sone – der arbeidet begynner

Inspirerende: ­Anita Holtet, seksjonsleder for brannforebyggerne, viser hvordan rengjøringen hos Nedre Romerike brann- og redningsvesen fungerer.
Inspirerende: ­Anita Holtet, seksjonsleder for brannforebyggerne, viser hvordan rengjøringen hos Nedre Romerike brann- og redningsvesen fungerer. (Foto: Fagforbundet)

Anita Holtet, seksjonsleder for brannforebyggerne viser veien som de ansatte går fra den skitne til den rene sonen.

Når brannforebyggerne kommer inn etter å ha vært ute og feiet, har de også vært eksponert for sot, akkurat som brannkonstablene kan ha vært eksponert for røyk, forteller hun.

Når brannforebyggere og brannkonstabler kommer tilbake fra oppdrag, kjører de inn i vaskehallen, hvor gulvet er tydelig merket med rødt for å indikere uren sone. Her starter jobben med å sikre at både utstyr og personlige klær blir grundig rengjort. Bilene parkeres, og verktøy, beskyttelsesutstyr og bekledning klargjøres for vask.

Avansert vaskesystem

For å sikre effektiv rengjøring benytter de barrierevaskemaskiner og utstyrsvaskemaskiner. Barrierevaskemaskinene er programmert for ulike typer bekledning, som for eksempel brannforebyggernes arbeidsklær og røykdykkernes drakter.

Effektivt: Utstyrsvaskemaskinen på brannstasjonen bruker en spesialutviklet såpe.
Effektivt: Utstyrsvaskemaskinen på brannstasjonen bruker en spesialutviklet såpe. (Foto: Fagforbundet)

I utstyrsvaskemaskinen rengjøres hjelmer, flaskesett og annet materiell. Maskinene har inngangen i uren sone, og når det er rent åpnes døren på motsatt side i ren sone. Systemet sikrer at utstyret kun kan tas ut på den rene siden etter fullført vaskesyklus.

Såpe spesialutviklet for brann- og redningsvesen

For å oppnå best mulig rengjøring er det utviklet spesialtilpassede såper av eksterne leverandører. Det er forsket på hvordan dette påvirker rengjøringen av klærne i ulike forskningsmiljøer. Såpene som brukes til vask av klær og utstyr er designet for å fjerne sot, aske og røykpartikler effektivt, samtidig som de er skånsomme for brukerne.

Overgang til ren sone

Etter at utstyr og ytterbekledning er renset, går de ansatte videre inn i grovgarderoben, hvor de tar av seg ytterligere lag av bekledning. Herfra kan de gå direkte til dusjrommene, der de sikrer at de selv blir helt rene før de fortsetter til den rene sonen.

Her begynner rengjøringen: Døra inn til uren sone.
Her begynner rengjøringen: Døra inn til uren sone. (Foto: Fagforbundet)

I den rene sonen oppbevares uniformsklærne som brukes ved tilsyn og andre oppdrag som ikke innebærer risiko for eksponering av sot eller farlige stoffer. Klærne som er ferdig vasket, henges til tørk i egne rom med avanserte ventilasjonssystemer, slik at de er klare til neste oppdrag.

En standard for framtida

Det gjennomførte systemet for ren og skitten sone er ikke bare viktig for helsen til brannforebyggere og operativt personell, men også en del av en større satsing på HMS i brann- og redningsvesenet. Ved å ha strenge rutiner og riktig utstyr kan de redusere eksponeringen for skadelige stoffer og gi de ansatte et trygt og effektivt arbeidsmiljø.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?