Det er mange veier til god verving i Fagforbundet. Dette er en litt annerledes vervesak fra Telemark.
I slutten av mars i år sendte Skien kommune ut et brev til over 1000 ansatte om for mye utbetalt lønn. Summene, som hadde kommet inn på kontoen over lengre tid, varierte i størrelse, alt fra 5 000 til 30 000 kroner. I brevet som først gikk ut ble de ansatte bedt om å tilbakebetale pengene, men da reagerte Fagforbundet Skien og Siljan.
– Vi mener at det som har skjedd er en systemfeil, forteller Gitte Storhaug, leder i Fagforbundet Skien og Siljan.
Av de rundt 1 000 ansatte som har blitt rammet av tilbakebetalingen, er rundt 750 medlemmer i Fagforbundet. I Skien forstod fagforeninga raskt at det måtte handles.
Kompetansesenteret ble tidlig påkobla og dagen før arbeidsgivers brev ble det sendt ut brev fra Fagforbundet til de ansatte. Hovedtillitsvalgte har sittet i mange møter med arbeidsgivere for å snakke de ansattes sak.
– Vi har vært opptatt av å påpeke at vi er uenig i at saken skal gå ut over uskyldige parter, altså de ansatte. De ansatte har jo mottatt dette i god tro, det har vært nærmest umulig å oppdage feilen på lønnsslippen.
Har vært tett på medlemmene
Storhaug forteller at glippen har skjedd i forbindelse med overgangen til et nytt lønnssystem, og at de fleste som har blitt rammet av denne systemfeilen ikke har fast lønn.
– Når folk utafor hører dette så høres det jo ut som det burde vært lett å skjønne, men det har ikke vært mulig å se dette på lønnsslippen. Dette er ansatte som jobber alt fra 20 prosent til 80 prosent, og det er tilleggene som er blitt regna feil.
Med varierende lønn og ansatte som er totalt avhengig av ekstravakter, har det blitt bortimot umulig å plukke opp de bittesmå ekstrasummene som har blitt lagt til over lengre tid. Storhaug er opptatt av å understreke hvor vanskelig dette er for mange av medlemmene:
– Dere skulle bare ha visst hvor mange fortvilte samtaler vi har hatt. Dette er folk som lever fra måned til måned og er totalt avhengig av lønna si.
Fagforbundet Skien og Siljan har rigga seg til for medlemmene, for å kunne være tett på. De har prioritert å bruke tid på å reise ut til arbeidsplassene for å snakke med ansatte som har blitt ramma, og plasstillitsvalgte har blitt frikjøpte for å kunne hjelpe til.
– Det har vært viktig for oss å få lov til å ivareta medlemmene våre. At kompetansesenteret har vært påkobla og har kunnet svare de som trenger det.
Verver godt når det blåser i arbeidslivet
Og kanskje har det arbeidet, tross den vanskelige situasjonen, hatt en heldig effekt. For Storhaug forteller at de har opplevd medlemsvekst:
– Vi har fått i overkant av 60 nye medlemmer. Det er folk som har meldt seg inn både fordi de har sett mediesakene, men også fordi de har sett oss ute. Og så har nok noen også sett hvor vanskelig det er å stå på utsida.
Svarfristen på brevet fra kommunen gikk ut 11. april, og akkurat nå avventer både fagforening og medlemmer hva arbeidsgiver vil gjøre. Ordføreren i kommunen gikk først ut og mente at folk måtte betale, men har senere gått tilbake på det og sagt at tilbakebetalingen var frivillig.
Det som uansett er sikkert, og som har blitt gjort tydelig gjennom denne saken, er at når arbeidslivet blir vanskelig, så lønner det seg å være fagorganisert.