Fagforbundet og LO er to av 50 norske organisasjoner som, i et brev til finansminister Jens Stoltenberg, nå krever at det norske Oljefondet må ut av folkerettsbruddene i Palestina. Organisasjonene representerer en stor bredde i befolkningen og sivilsamfunnet, og har tilsammen et stort antall medlemmer blant den norske befolkninga.
Fagforbundet har siden 2021 allerede hatt en mailkampanje mot Oljefondet gående med Norsk Folkehjelp, men denne gangen styrker vi laget og kampanjen er direkte retta mot finansdepartementet ved finansminister Jens Stoltenberg.
Lytt til palestinsk fagbevegelse
Okkupasjonen er i strid med folkeretten. Likevel lar staten Norge pengene våre investeres i selskaper som bygger bosettinger, river hjem og bryter menneskerettigheter. Det strider mot internasjonal rett, Norges forpliktelser – og regjeringens egne råd til norske selskaper.
Det er allerede Fagforbundets politikk at Norge trekker ut oljefondet av selskaper som bidrar til okkupasjonen, men den 1.mai i år ba også de palestinske fagforeninger oss om å følge den samme linja. De har bedt fagbevegelsen verden over om å forene seg i motstanden mot Israels pågående folkemord, okkupasjon, bosetterkolonialisme og apartheid.
Det lytter vi til, og oppforder alle til å dele den pågående kampanjen vår på instagram under overskriften «Mitt Oljefond, mitt valg».
Her er brevet i sin helhet:
Kjære finansminister Jens Stoltenberg.
Vi ønsker med dette å uttrykke vår dype bekymring over at Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er en av de største investorene i selskaper som bidrar til den ulovlige okkupasjonen og andre folkerettsbrudd i okkupert palestinsk territorium. Vi ber derfor finansministeren om åta nødvendige grep for å sikre at Norges investeringer ikke medvirker ti I brudd på folkeretten.
Norge har en plikt til å hindre at slike folkerettsbrudd finner sted. Dette ble tydeliggjort i den rådgivende uttalelsen fra Den internasjonale domstolen (ICJ) fra juli 2024. I ICJs uttalelse og den påfølgende resolusjonen vedtatt i FNs generalforsamling ble det presisert at stater skal ta steg for å motvirke handel og investeringer som kan bidra til den ulovlige okkupasjonen og andre folkerettsbrudd i okkupert palestinsk territorium.
Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til den ulovlige okkupasjonen og andre folkerettsbrudd i okkupert palestinsk territorium bryter med Norges folkerettslige forpliktelser.
Det er svært uheldig at Norge opererer med doble standarder. Staten krever at private fond unngår investeringer knyttet til den ulovlige okkupasjonen og andre folkerettsbrudd, og forventer at de opererer i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Samtidig mener Norges Bank at de ikke er forpliktet til å følge de samme føringene. Dette skaper en uholdbar situasjon der staten stiller høyere krav til private aktører enn til seg selv gjennom Oljefondet.
Etikkrådet for Norges Bank har både i brev til Finansdepartementet i august 2024 og i den siste årsmeldingen sin påpekt at de kun forholder seg til Retningslinjene for utelukkelse og observasjon, og ikke til folkeretten for øvrig. Som følge av dette, er det en for stor risiko for at Oljefondets investeringer bidrar til grove folkerettsbrudd i okkupert palestinsk territorium.
Vi vil derfor oppfordre finansministeren til å
- Pålegge Norges Bank å trekke alle investeringer fra selskaper hvor det er en uakseptabel risiko for medvirkning til folkerettsbrudd i okkupert palestinsk område.
- Ta initiativ til å presisere Retningslinjene for utelukkelse og observasjon fra Oljefondet, slik at disse bringes i samsvar med folkeretten.
Vi ser frem til svar og oppfølging og står til disposisjon for videre dialog om hvordan Norge kan sikre at Oljefondets investeringer er i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser.