Til hovedinnhold
Bli medlem

Meny

Min side

– Dette er fullt løsbart. Vi har ingen helsepersonellmangel om vi bruker fagfolka riktig, sier Iren Mari Luther i Fagforbundet etter at Nav publiserte sin årlige bedriftsundersøkelse.

– Resultatene fra bedriftsundersøkelsen viser at mangelen innen helse, pleie og omsorg er langt høyere enn antallet arbeidsledige. I framtiden må flere jobbe i helse, og flere må stå lenger i jobb, sier sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav.
– Resultatene fra bedriftsundersøkelsen viser at mangelen innen helse, pleie og omsorg er langt høyere enn antallet arbeidsledige. I framtiden må flere jobbe i helse, og flere må stå lenger i jobb, sier sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i Nav.

- Belastningen må ned. Flere årsverk kan umiddelbart virke dyrt, men jeg er ikke i tvil om at det blir billigere når man slipper å leie inn folk på overtid ved sykdom, permisjoner eller ferie, sier Iren Mari Luther, som AU-medlem og leder for Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet. 

– Det som er spesielt med disse tjenestene er at vi har ressursene, men de brukes ikke. Det er respektløst overfor fagfolka våre, sier Luther og viser til eksempel på stillinger ned i 8 prosent.
– Det som er spesielt med disse tjenestene er at vi har ressursene, men de brukes ikke. Det er respektløst overfor fagfolka våre, sier Luther og viser til eksempel på stillinger ned i 8 prosent. (Foto: Werner Juvik.)

Attraktive på arbeidsmarkedet 

Fagforbundet mener også at en viktig del av løsningen er å la folk bruke kompetansen sin og utvikle seg selv som fagpersoner. Arbeidet med oppgavedeling må intensiveres. 

Navs bedriftsundersøkelse ble publisert denne uka. I undersøkelsen melder virksomhetene om mangel på spesielt helsefagarbeidere og sykepleiere. Det mangler færre sykepleiere i år enn i fjor – fra 4 300 til 3 100 i år. Mangelen på helsefagarbeidere har gått ned noe – fra 3 100 i fjor til 3 050 i år. 

Fagforbundet har over lengre tid jobbet for å utnytte kompetansen til blant annet helsefagarbeiderne på en langt bedre måte, blant annet gjennom samarbeid med partene. Flere virksomheter fått opp øynene for kompetansen til blant annet helsefagarbeidere. Det er dermed ikke unaturlig at de blir mer attraktive. 

Likevel er Luther bekymret for den høye deltidsandelen. 

- Respektløst

Tall fra KS (kommunenes og fylkeskommunenes hovedorganisasjon), viser at vi kunne fått opp mot 42.223 flere i hel stilling om vi hadde tilbudt alle de med deltidsstilling en full stilling. 

– Det er ikke bare i helse- og velferdstjenestene vi mangler folk. Det som er spesielt med disse tjenestene er at vi har ressursene, men de brukes ikke. Det er respektløst overfor fagfolka våre, forteller Luther og viser til eksempel på stillinger ned i 8 prosent. 

Selv om mye bra har skjedd de siste årene, hadde hun gjerne sett at det hadde gått raskere. Luther har stor tro på revidert nasjonalbudsjett som kommer neste uke, og forventer at kommune- og sykehusøkonomien styrkes. 

Siden 2014, har andelen heltid i kommunehelsetjenesten økt med 15,3 prosent. Vi ser at det har vært en noe høyere årlig økning med nåværende regjering, sier Luther. 

Utviklingen i årene fremover tilsier at det vil bli flere pensjonister og færre i yrkesaktiv alder. Det er ingen tvil om at det vil bli nok arbeidsoppgaver til alle, og at det dermed er viktig å se hvordan oppgavene løses. 

sykepleier Heidi Helen Haugland på akuttmottaket Haukeland universitetssykehus
Luther har stor tro på revidert nasjonalbudsjett som kommer neste uke, og forventer at kommune- og sykehusøkonomien styrkes. (Foto: Jan Lillehamre / Fagforbundet)

Økonomisk press kan gi økt sykefravær 

- Turnusansatte arbeider ofte utover sin avtalte stillingsandel. I 2024 tilsvarte dette så mye som 8400 årsverk. Dette koster mye for kommunene, sier Luther som peker at tjenestene ofte ikke er bemannet for å kunne håndtere fravær med eksisterende bemanning. 

– Våre medlemmer er glade i jobben sin og utøver faget med stolthet, men i mange tilfeller er det stort sprik mellom ressursene man har til rådighet og behovene i tjenestene, sier Luther, som selv er både hjelpepleier og sykepleier. 

Flere av Fagforbundets medlemmer og tillitsvalgte opplever i økende grad økonomisk press som påvirker rammene de har for å gjøre en god jobb. Hun er ikke i tvil om at økonomisk press gjør noe med kvaliteten, og viser blant annet til at mange kommuner sliter med høyt sykefravær innenfor disse tjenestene. 

– Dette er fullt løsbart. Vi har ingen helsepersonellmangel om vi bruker fagfolka riktig, sier Iren Mari Luther avsluttende. 

I forbindelse med lanseringen av bedriftsundersøkelsen, hadde yrkesseksjonsleder Luther et debattinnlegg på trykk i FriFagbevegelse, hvor hun kommenterer funnene i undersøkelsen.

;
Hei, jeg er Fagforbundets chatbot. Hva kan jeg hjelpe med?