Fagforbundet mener vi må endre på strukturer i samfunnet slik at vi får et mindre kjønnsdelt arbeidsliv, og slik at flere kan tilbys heltidsstilling. Lønnsnivåene i kvinnedominerte yrker må opp, sånn at også flere menn finner det interessant å søke på disse stillingene. Slik vil lønnsforskjellene mellom kvinner og menn kunne utjevnes på sikt.
Et viktig likelønnstiltak er sentrale lønnstillegg fremfor lokale i tariffoppgjørene. Vår erfaring er at sentrale forhandlinger vil gi mest effekt på likelønnsutviklingen. Ulike prioriteringer og strategier i lokale forhandlinger vil kunne skape større forskjeller virksomheter imellom. Resultatet vil bli større individuelle forskjeller, og det vil ikke kunne bidra til høyere lønn til de store kvinnegruppene.
Raskere ansiennitetsopprykk
Raskere ansiennitetsopprykk i kvinnedominerte yrker er også et effektivt grep for å utjevne forskjellene raskt. Fagforbundet vil derfor jobbe for å utvide ansiennitetsstigene i tariffavtalene slik at en får raskere opprykkstakt enn i dag. En garantert minstelønn for arbeidstakere i stillinger uten krav til utdanning med 20 års ansiennitet står også høyt på prioriteringslista.
Høyere helgetillegg
Det er også problemer med å få dekket opp helgevaktene i helse og sosialomsorgen. For Fagforbundet vil det være viktig å få økt tillegget på helg. Dette vil kunne løse bemanningsutfordringene på helg, samtidig som det vil kunne utligne noe av forskjellen mellom kvinners og menns lønn, da det er et stort flertall av kvinner som jobber i denne sektoren.
Videre er det viktig at arbeidstakere får lønnsmessig uttelling for økt kompetanse når denne benyttes av arbeidsgiver. En lik og konsekvent uttelling for kompetanse vil slå positivt ut for mange kvinner. Kompensasjon for etter- og videreutdanning må derfor avtales sentralt slik at dette ikke praktiseres ulikt fra virksomhet til virksomhet.
Vi ser ofte at kvinner taper lønnsmessig når de får barn og må være hjemme i foreldrepermisjon. Bestemmelser som sikrer at arbeidstakere i permisjon også omfattes og gis uttelling i lokale forhandlinger er derfor svært viktig.
For å kunne oppnå likelønn mellom menn og kvinner må vi også se på politiske tiltak. Full barnehagedekning, og bedre foreldrepermisjonsordninger er bare noen av sakene vi jobber for.
Oppsummering
Arbeidet med likelønn mellom kvinner og menn er på riktig vei, men kan ikke gå fort nok. Strukturelle problemer knyttet til ulike yrkesvalg og forskjellig lønnsnivå er svært sammensatt, og kan ta lang tid å endre. Lønnsoppgjørene alene kan ikke fjerne den sterke kjønnsdelingen på arbeidsmarkedet, men de kan likevel bidra til at lønnsforskjellene sakte, men sikkert reduseres. Likelønnsproblematikken er sammensatt og krever at vi tenker helthetlig og tar mange forskjellige grep for å løse problemet.