Nei, oppgavedeling er en metode som kan (og bør) brukes på alle yrkesgrupper. Det er et stort uutnyttet potensial blant mange av yrkesgruppene i helse- og omsorgstjenestene. Særlig er det mange fagarbeidere av forskjellige utdanninger som opplever at deres kompetanse ikke blir benyttet, og at de ikke blir prioritert til kompetansehevende tiltak. Dette er sløsing med kompetanse. Vi må derfor jobbe med bedre oppgavedeling i hele sektoren, mellom alle yrker.
Oppgavedeling i helse- og omsorgstjenestene
I et fremtidig helsevesen vil det være umulig å løse utfordringen hovedsakelig med universitetsutdannet personell. Flere undersøkelser viser for eksempel at helsefagarbeidere opplever at de ikke får utnyttet sin kompetanse, og at de heller ikke får tilbud om relevant kompetanseheving. Dette skjer samtidig som sykepleierne mener at de ivaretar flere oppgaver som andre yrkesgrupper kunne gjort. En bedre og mer planmessig oppgavedeling er en av de åpenbare løsningene på mange av utfordringene i dagens helse- og omsorgstjeneste.
Faglig forsvarlig - veileder i oppgavedeling
For å bidra til arbeidet med oppgavedeling ute i tjenestene har Fagforbundet laget en parktisk veileder. Den inneholder blant annet en gjennomgang av de juridiske aspektene ved oppgavedeling, gjeldende kunnskap om hva som skal til for å lykkes, og praktiske eksempler på hvordan man kan jobbe med oppgavedeling.
Kartleggingsrapporter fra sykehus
Helsefagarbeidere og andre personellgrupper
Fagforbundet, Delta og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har samarbeidet om å få lage rapporten «Kartlegging av erfaring med oppgavedeling mellom helsefagarbeidere og andre personellgrupper i sykehus».
Les mer eller last ned rapporten (PDF).
Du kan også se opptak av lanseringsseminaret.
Portører, apotekteknikere og helsesekretærer
Fagforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har samarbeidet om å få lage rapporten «Erfaringer med oppgavedeling: Portører, apotekteknikere og helsesekretærer i sykehus og apotek».
Les mer eller last ned rapporten (PDF).
Flere ressurser
- Se opptak av frokostmøte om oppgavedeling.
- Fagforbundets e-læringskurs om kompetanseplaner.
- Tørn-kommune:
- Informasjon om Tørn.
- Tørn for tillitsvalgte.
- KS sitt verktøy for strategisk kompetanseplanlegging.
- Veileder for kompetanseutvikling i KS.
- Rapporten «Oppgavegliding i omsorgstjenestene. Kunnskapsoppsummering.» (PDF).
- Helsepersonellkommisjonens rapport «tid for handling», kapittel 8
- Legemiddelhåndteringsforskriften med kommentarer (PDF, rundskriv fra Helsedirektoratet)
Aktuelt
Vanlige spørsmål
-
Er oppgavedeling bare for helsefagarbeidere og sykepleiere?
-
Hva sier loven om oppgavedeling?
-
Hva er forskjellen på oppgavedeling og oppgavegliding?