Nyheter
Lovendring om prøvetid
I sommer kom det en endring i arbeidsmiljøloven når det gjelder prøvetid. Nå kan ikke prøvetiden overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet.
Stipend - klar, ferdig, klok
Stipendordningen er en av Fagforbundets mest populære medlemsfordeler. I 2023 var det 5100 som søkte og hele 5064 av dem fikk godkjent søknaden om stipend. Her er det meste som er kjekt å vite om stipend - spre det glade budskap til medlemmene!
Ferieavvikling med forvikling?
Sommerferien er til for at du skal slappe og komme uthvilt tilbake på jobb. Men uforutsette ting kan skje i forkant eller under avvikling av ferien. Her er svar på noen vanlige spørsmål.
Lik lønnsøkning gir ulike tillegg. Hvorfor?
De fleste har vel fått med seg at ramma for lønnoppgjørene i år er 5,2 prosent. I løpet av forhandlingene blir partene enige om hvor høye lønnsøkninger næringslivet kan tåle og det legger lista for alle oppgjørene i både privat og offentlig sektor.
Krev din plass som pensjonist- og uføretillitsvalgt
Gerd Eva Volden har lang fartstid som tillitsvalgt. Her deler hun sine beste arbeidstips som leder av Fagforbundets sentrale pensjonist- og uføreutvalg.
7 tips til verneombud
Noe av det første du bør gjøre som verneombud er å sørge for at du får tatt det såkalte 40-timerskurset. Der får du kunnskap som er grunnleggende for å kunne utføre vervet ditt.
Konkurranseutsetting: Hva kan du gjøre for å stå imot?
Står tjenester i kommunen din i fare for å bli konkurranseutsatt? Her er noen nyttige punkter i kampen for egenregi. Målet er at du som tillitsvalgt ivaretar medlemmer (og andre ansatte) på best mulig måte, og slik sikre best mulig tjenester for innbyggerne.
Faglig kokebok: Klubb er...
Fagforbundets organisasjonsledd ute på arbeidsplassene. Det er Fagforbundets måte å omtale arbeidsplassene på der det er medlemmer og en tillitsvalgt omfattet av en tariffavtale.
Faglig kokebok: Slik sjekker du lønna
I forrige utgave av Oss tillitsvalgte spurte vi om hva medlemmene spør mest om. Svaret fra dere var ikke til å misforstå. Det vanligste er spørsmål om lønnslippen. Derfor er det kanskje ikke så dumt med en oppfriskning av hva som er det viktigste å se etter, og hva du kan hjelpe med.
Ny fellesopplæring til KS Hovedavtale
Forhandlingspartene i kommunesektoren har laget en serie opplæringsfilmer for tillitsvalgte om Hovedavtalen i KS. Filmene skal gi lokale parter en felles forståelse og kunnskap om hovedavtalen, og betydningen av et velfungerende partsamarbeid for å kunne utvikle gode kommunale tjenester.
Kryptering av filer – en guide for tillitsvalgte
Tillitsvalgte håndterer ofte opplysninger som ikke skal komme på avveie. Du er lovpålagt gjennom personopplysningsloven å kryptere når du sender filer med sensitive personopplysninger.
Bruk fotballer i kampen for likestilling
Med fotballprosjektet kan din fagforening skape en ny arena for å formidle valgkampbudskapet der du bor og vise fram hvordan likestillingsarbeid ser ut i praksis.
Kan sjefen tilbakekalle meg fra ferie?
Ferien er rett rundt hjørnet - her er svar på noen vanlige spørsmål om feriavvikling.
Lanserer ny veileder for årsturnus
Nå har den kommet i omforent utgave, veilederen som både arbeidsgivere og tillitsvalgte bør kjenne til: Årsturnusveilederen!
Dette gjør du ved konkurranseutsetting
Hvem gjør hva - og når, hvis tjenester i kommunen konkurranseutsettes? Her får du omstillingsenhetens guide for fem faser.
Tariffavtalen trumfer
Arbeidsmiljøloven (AML) har detaljerte bestemmelser om rett til fri i mange livssituasjoner, men den sier lite om fri med lønn. Det gjør derimot tariffavtalene våre.
Sjekkliste for riktig lønn
Hovedtillitsvalgt Kenneth Rasmussen i Bergen kommune har hjulpet mange medlemmer som har gått flere år med for lav lønn. Her er hans tips til hvordan du kan gjøre det samme.
Sånn lukkast du med oppgåvedeling
Oppgavedeling handlar om å anerkjenne kompetansen til alle yrker og finne betre måtar å gjere ting på. Men korleis kan ein lokal tillitsvald få til dette i praksis?
Slik blir du god på å verve lærlinger
Som fremtidige fagarbeidere, er lærlingene en naturlig del av medlemmene i Fagforbundet.
Alt om arbeid på røde dager
Desember er høytid for så mangt, ikke minst for spørsmål om arbeidstid og betaling på helligdager, de omtalte røde dagene. Mange lurer på hvilke regler som egentlig gjelder og hvem som bestemmer hva.